Pandemien gjorde at mange ansatte i serveringsbransjen enten skiftet yrke eller forlot Norge. Det har også skapt mangel på arbeidskraft. Foto: iStock

Flere restauranter må slukke lysene for godt

Serveringsbransjen utpeker seg med sterk konkursvekst – 41 serveringssteder gikk konkurs i september, 37 prosent flere enn i fjor.

Konkurstakten i Norge fortsetter i høyt tempo. I september gikk 332 virksomheter konkurs – en marginal nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (337). Konkursomfanget er likevel ti prosent høyere enn snittet av september-konkursene de siste fem årene.

– Konkursomfanget holder seg på et høyt nivå, og er ti prosent høyere enn gjennomsnittet i tilsvarende måned de siste fem årene. Vi ser at konkursene er større, flere ansatte rammes og omsetning i milliardklassen forsvinner. Stadig flere serveringssteder står på kanten og presses av en sterk kostnadsvekst over tid, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group.

Sammenliknet med snittet av antall konkurser i september de siste fem årene, er årets konkursomfang i september ti prosent høyere, fra 291 i september 2019, til 332 september i år. Konkursene i september førte til at 1847 ansatte går en usikker tid i møte.

Hittil i 2024 har totalt 2939 selskaper gått konkurs, en økning på seks prosent sammenlignet med 2780 konkurser på samme tid i fjor.

Én milliard kroner tapt i verdiskapning i serveringsbransjen hittil i 2024

291 serveringsvirksomheter har gått konkurs hittil i år, mer enn 1,5 serveringssteder hver eneste virkedag i 2024. Disse konkursene har ført til en tapt omsetning på over én milliard kroner.

– Konkursveksten i restaurantbransjen vitner om at den samlede kostnadsveksten har blitt for stor over tid for bransjen, gjennom økte matvarepriser, husleie og finansieringskostnader. Det krever mye av restaurantene å overføre disse kostnadene til gjestene – og flere klarer ikke dette, sier Aandalen.

Pandemien gjorde at mange ansatte i serveringsbransjen enten skiftet yrke eller forlot Norge. Det har også skapt mangel på arbeidskraft. I NAVs Bedriftsundersøkelse for 2024 blir bransjen vurdert som en av næringene med strammest arbeidsmarked i landet, med mangel på over 600 servitører og 1250 kokker.

Husholdningene øker forbruksgjelden

Samlet rentebærende forbruksgjeld, som består av forfalt kredittkortgjeld og forbrukslån, økte til 134,5 milliarder kroner i august, viser tall fra Gjeldsregisteret. Det siste året har denne gjelden vokst med 6,2 prosent, mot 126,5 milliarder kroner i august 2023.

– Det høye opptaket av forbruksgjeld er et faretegn. Til tross for solide lønnsoppgjør vitner økt gjeldsopptak at husholdningene tyr til usikret kreditt for å finansiere løpende forbruk, sier Aandalen.

Bare rester igjen av kjent Oslo-restaurant

Blant de konkursrammede serveringsstedene, var Restaurant Rest, drevet av kjendiskokk Jimmy Øien, som tidligere er tildelt Michelin-guidens Young Chef Award. I en uttalelse etter konkursen sa Øien: «Etter covid og nedstengninger, long-covid i likviditeten, strømkriser og dyrtid er det nå tid for å stenge dørene».

Våre siste saker her:

Røde tall i rekordmange kommuner - svakeste resultater på 40 år
2024 ble et bunnår for norske kommuner, med de svakeste resultatene på nesten...
Østfoldkommuner sørger for brød til folket
Østfold er et av Norges minste fylker og utgjør bare litt over 1 % av Fastlands-Norges...
Slik får du hunden til å bli glad i vann
Sommeren er her, og mange hundeeiere ønsker å ta med hunden på en kjølende dukkert....
Sikkerhetsvarsel til eiere av fritidsbåten Dolmøy 230 Fisker
Sjøfartsdirektoratet advarer eiere av Dolmøy 230 Fisker produsert før 2017,...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *